Надрукувати

Результати Всеукраїнської імітаційної гри-виборів
для дітей і молоді М18 «Партія моєї мрії»

Упродовж 19 жовтня – 15 листопада 2018 року в Україні проходила Всеукраїнська імітаційна гра з громадянського виховання та політичної просвіти дітей і молоді «Партія моєї мрії». За рік до реальних парламентських виборів діти і молодь, молодші 18 років, вчилися грамотно обирати владу, розрізняти політичні ідеології та аналізувати передвиборчі програми різних політичних партій.

М18. Результати голосування за політичні партії

12 областей України долучились до цього процесу. Загалом, у 32 населених пунктах працювало 52 виборчі дільниці, на яких проголосувало 8785 виборців М18!

Головна особливість Виборів М18 «Партія моєї мрії» полягала в тому, що юні виборці свій голос віддавали не за назву партії, ім’я її лідера чи візуальний символ. У бюлетені назви партій було приховано за літерами (партія «А», партія «Б» тощо). Для внесення в бюлетень було довільно обрано 10 партій різної ідеології та рейтингів. Зокрема, «Батьківщина», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Громадянська позиція», «Народний фронт», «Опозиційний блок», «Правий сектор», Радикальна партія Олега Ляшка, «Самопоміч», «Свобода» та «УДАР Віталія Кличка».

Діти робили свій вибір, орієнтуючись лише на зміст передвиборчих партійних програм за напрямками – Економіка, Соціальні питання, Молодіжні питання, Освіта і Політика, який в скороченому вигляді було викладено в спеціальний синопсис.

Діти також могли створити свої партії й написати передвиборчі програми, та внести їх у другий бюлетень для голосування.


За результатами перемогла партія «А», за неї віддали голоси 17% виборців М18.
Однак,

Організатори Виборів для дітей і молоді М18 прийняли рішення НЕ розголошувати назви справжніх партій, які зашифровані літерами.

Це рішення прийнято таких причин:

Щоб під час справжніх виборів громадяни 18+ свідомо та грамотно обирали владу, необхідно продовжувати навчати громадян М18 демократії, розвивати критичне мислення та зміцнювати політичну обізнаність. І це справа не лише закладів освіти, а всього громадянського суспільства. Вибори М18 «Партія моєї мрії» відбулися! Ми це зробили завдяки активності тисяч освітян та дітей і молоді в різних куточках Україні. Наступний 2019 рік ставить перед нами нові перспективи – проведення виборів М18 під час обрання Президента та виборів до Верховної Ради України. І там вже все буде з реальними іменами!