Методичні рекомендації щодо проведення Виборів М18 2020 для координаторів та План підготовки Виборів М18 2020

25 жовтня 2020 р. в Україні відбудуться місцеві вибори. Однак, за даними соціологів,  65% опитаних громадян України не знають дати, а 69% те, за якою системою відбудуться місцеві вибори. Серед наймолодшої вікової групи (18-29 років) майже 80% взагалі нічого не знають про систему виборів. (Джерело: результати опитування соціологічної групи "Рейтинг", вересень 2020)

Діти і молодь, молодші 18 років (М18),  за віком не мають виборчого права. Проте вони є юними громадянами і мають розуміти, чому так важливо цікавитися виборами і усвідомлювати цінність власного голосу. Тому з 2015 р. в країні проводяться проєкт з громадянського виховання та політичної просвіти «Менші 18 – Ми можемо більше!» та дитячі Вибори М18 . 

12-22 жовтня 2020 р. відбудеться Всеукраїнська імітаційна гра-моделювання виборів для дітей і молоді «Місцеві Вибори М18 2020!» 

Нашою метою є привернення уваги дітей і молоді до суспільного життя, процесу свідомого вибору влади, долання стереотипів щодо політичної діяльності і, як підсумок, – формування громадянських та соціальних компетентностей. Наголошуємо, що це не політизація школи, а просвіта та виховання активного й відповідального громадянина.

ЯК ПРОВЕСТИ ВИБОРИ М18 В УМОВАХ КАРАНТИНУ

Враховуючи умови пандемії COVID-19 та різні карантинні обмеження, Вибори М18 будуть проходити в двох форматах – традиційному (оффлайн) та дистанційному (онлайн).

Кожен заклад освіти чи громадська організація, що бажають долучитися до проєкту Вибори М18, самостійно визначають можливість провести процедуру місцевих виборів М18 у повному чи частковому обсязі та призначають координаторів проєкту, які реєструються в мережі М18. (Реєстрація для участі у Виборах М18)

Сценарій гри. У зеленій, жовтій та помаранчевій епідемічних зонах Вибори М18 як імітаційна гра можуть проводитися за традиційним сценарієм та методичними рекомендаціями, що прописані в посібнику «М18 – Ми можемо більше!» з дотриманням карантинних обмежень.

Виборчі дільниці можуть створюватися на рівні окремого класу, або паралелі чи школи.

Процедура голосування дітей може здійснюватися як окремо в класі, в холі або актовій залі, за можливості – на подвір’ї, за складеним розкладом, коли учні можуть прийти на імітовану «виборчу дільницю» та проголосувати в безпечних умовах.

ЯКЕ ГОЛОСУВАННЯ М18 ПРОВОДИТИ

На місцевих виборах дорослі обиратимуть сільських, селищних і міських голів об'єднаних територіальних громад (ОТГ), депутатів міських, селищних і сільських рад ОТГ, а також депутатів до рад нових, укрупнених районів та обласних рад. Відтак моделювання Виборів М18 може відбутися за кожним з цих голосувань.

Ініціатори та координатори гри в закладі освіти чи громадській організації самостійно приймають рішення та обирають варіант виборів, враховуючи свої організаційні можливості.

Варіант 1. Проводиться імітаційна гра «Я обираю свого мера!» та організовуються вибори сільських, селищних і міських голів.

Координатори (вчителі, громадські активісти) для підготовки виборів мають самостійно:

  • організовувати роботу відповідно до Плану підготовки Виборів М18 2020;
  • знайти перелік кандидатів на мера з офіційних джерел (територіальній виборчій комісії), зашифрувати прізвища кандидатів літерами А, Б, В...;
  • зібрати передвиборчі програми кандидатів і підготувати короткий їх виклад у синопсиси. Для складання синопсисів рекомендується тезисно викласти основні погляди кандидата на питання: «Економіка», «Соціальні питання», «Молодіжна політика», «Освіта», «Безпека» (Шаблон для аналізу передвиборчих програм);
  • зашифровані літерами програми (синопсиси) кандидатів у мери розмістити на інформаційних стендах Вибори М18;
  • підготувати й роздрукувати потрібну кількість бюлетенів для голосування і протоколів виборчої комісії на основі шаблонів, які можна скачати з нашого сайту. Шаблони бюлетенів для виборів мера/голови.

Скани протоколів треба надіслати до ЦВК дитячих місцевих виборів М18 на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. до 18 жовтня 2020 р. включно.

Варіант 2. Проводиться імітаційна гра «Я обираю місцеву владу» та вибори депутатів місцевих рад.

За цим варіантом для голосування пропонуються передвиборчі програми 7-ми політичних партій з найбільшим національним рейтингом, чиї кандидати ймовірно формуватимуть місцеву владу.

Координатори (вчителі, громадські активісти) для підготовки виборів мають самостійно:

  • організовувати роботу відповідно до Плану підготовки Виборів М18 2020;
  • підготувати інформаційний стенд про місцеві вибори в Україні та
  • розмістити синопсиси політичних партій, що розміщені на нашому сайті;
  • підготувати й роздрукувати потрібну кількість бюлетенів для голосування і протоколів виборчої комісії на основі шаблонів, які можна скачати з нашого сайту. Шаблони бюлетенів для виборів депутатів місцевих рад (партійні програми)
  • Скани протоколів треба надіслати до ЦВК дитячих місцевих виборів М18 на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. до18 жовтня 2020 р. включно.

ЯК ПРОВЕСТИ ВИБОРИ М18 ОНЛАЙН

Формат онлайн-голосування місцевих виборів М18 включає в себе електронний бюлетень у вигляді анкети та синопсиси програми семи політичних партій, чиї кандидати ймовірно формуватимуть місцеву владу. Усі зацікавлені діти та молодь, менші 18 років, ознайомившись з програмами партій, які зашифровані літерами А, Б, В…, зможуть проголосувати лише 1 раз і віддати свій голос за найбільш відповідну, на їх погляд, передвиборчу програму.

Координаторам М18 та всім зацікавленим пропонується розповсюджувати серед дітей і молоді менше 18 років посилання для онлайн голосування (https://forms.gle/rJQKBcxBrAZ8Bu5QA - за місцевих депутатів, https://forms.gle/u7EWNfNqm7cUXnRQ6 - за мера Києва ), яке буде відкрито з 12 до 22 жовтня 2020.

Результати онлайн-голосування будуть підраховані автоматично.

Важливо! Проєкт є політично нейтральним, тому голосування за всіма варіантами відбувається не за персоналії, а через аналіз синопсисів передвиборчих програм кандидатів у депутати чи голів місцевих рад. Замість ПІБ зазначається «Кандидат А», «Кандидат Б» і т.д.

Дані щодо назв політичних партій, передвиборчі програми яких були запропоновані для аналізу М18, та результати Виборів М18 будуть оприлюднені після оголошення результатів місцевих виборів в Україні.

Всеукраїнська імітаційна гра-моделювання «Місцеві вибори М18 2020» проводиться в рамках проєкту з громадянської освіти та політичної просвіти дітей і молоді «М18 – Ми можемо більше!» за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини у співпраці низки громадських організацій та закладів освіти України.

Вибори мера Києва

СИНОПСИСИ ПРОГРАМ
КАНДИДАТІВ У МЕРИ КИЄВА

М18. СИНОПСИСИ ПРОГРАМ КАНДИДАТІВ У МЕРИ КИЄВА

СИНОПСИСИ ПРОГРАМ
КАНДИДАТІВ У МЕРИ КИЄВА для друку

М18. СИНОПСИСИ ПРОГРАМ КАНДИДАТІВ У МЕРИ КИЄВА

Голосуй за мера Києва Online

Go to top