Фаза 1 – Підготовка

Відбір навчальних закладів для створення на їх базі «виборчих» дільниць і координаційних центрів, які розпочнуть свою діяльність напередодні місцевих виборів у Києві, Ірпені, Запоріжжі – жовтень 2015р.. Проект фокусується в основному саме на цих часових рамках, оскільки саме в цей період діти та молодь починають цікавитися політикою і дізнаються більше про процес виборів.

Дискусії, які проводяться з/між молоддю, також допомагають їм визначитися, яку партію чи конкретного кандидата слід підтримати. Цю роботу організовуватимуть працівники виборчих дільниць (учителі, представники неурядових організацій, експерти), які залучають дітей та молодь до проекту. Саме вони організують збір всіх передвиборчих програм місцевих кандидатів, які йдуть на вибори, і надають цю інформацію старшокласникам, організовують зустріч (дискусії, дебати) з політтехнологами, політиками, громадськими діячами тощо.

Повний пакет виборчої документації має включати в себе:

  • Огляд основних положень партійних програм щодо молоді та тем, з нею пов’язаних (синопсис)
  • Брошура «Про місцеві вибори»
  • Правила виборів
  • Документи для оцінки результатів виборів
  • Виборчі бюлетені (у вигляді шаблону в формі Excel, у якому можуть бути внесені кандидати (перше голосування) відповідного «виборчого округу» (території навколо навчального закладу).

Виборча дільниця повинна мати:

  • контактну особу, яка відповідальна за проведення виборів (бажано заступник директор з виховної роботи, вчитель правознавства чи історії, активні вчителі) та визначене місце для проведення імітації виборів (спортзал, хол)
  • залучити актив дітей до роботи як членів виборчої дільниці та екзит полу
  • забезпечувати розповсюдження інформаційних флаєрів, повісити плакати, виборчу агітацію
  • повинна завершити створення виборчих бюлетенів та забезпечити їх достатню кількість ( ксерокс або принтер)
  • бути оснащена урнами і кабінками для голосування (створюють діти – члени комісії)
  • повинна організувати чесний підрахунок голосів і оприлюднення результатів.

Протягом 5-ти днів до «справжніх виборів» ( вони відбудуться у суботу 17.10) усі виборчі дільниці будуть відкритими, надаватимуть інформацію та проводитимуть зустрічі з молоддю. Уся виборча агітація вивішується на території виборчої дільниці та розміщується на сайті проекту.

Фаза 2 – Проведення

Підготовлено і забезпечено дільниці виборчими урнами, кабінками для голосування з прикріпленими кульковими ручками та виборчими бюлетенями.

Старшокласники отримують виборчі бюлетені для голосування на виборчих дільницях. Потім вони обирають кабінку для голосування, відзначають галочкою перший та другий голос, і опускають виборчий бюлетень в урну.

Усі виборчі дільниці закриваються о 14. 00.Підрахунок голосів є відкритим, і його здійснюють молоді люди самостійно. Результати з кожної виборчої дільниці передаються до головного виборчого штабу. Фінальні результати опубліковуються і можуть бути обговореними з молоддю і представниками політиків чи преси в ході різних виборчих подій.

 

Go to top