Всеукраїнський конкурс-огляд партиципативних проектів для дітей і молоді М18 «Разом ми можемо більше!»

Всеукраїнський конкурс-огляд партиципативних проектів
для дітей і молоді М18
«Разом ми можемо більше!»

Всеукраїнський конкурс-огляд партиципативних проектів для дітей і молоді М18 «Разом ми можемо більше!»З метою огляду, відбору, відзначення і поширення кращих практик дитячої та молодіжної партиципації в Україні в 2016 р. було започатковано Всеукраїнський конкурс-огляд партиципативних проектів для дітей і молоді молодших 18 років - М18. На конкурс було подано 35 проектів з різних куточків України від навчальних закладів і громадських організацій. Переможці отримали цінні призи та відзнаки, 23 проекти ввійшли в каталог кращих практик методичної роботи.

Оголошуємо про Всеукраїнський конкурс-огляд партиципативних проектів для дітей та молоді М18 в Україні-2019, який триватиме до 1 жовтня 2019 р.

Конкурс-огляд відбувається в рамках міжнародного проекту «Ми можемо більше! За активну участь молоді у Східній Європі» («Mitgestalten! Für gelebte Jugendpartizipation in Osteuropa») за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини у партнерстві громадських організацій «Агенція розвитку освітньої політики» (Україна) та «DRA» (Німеччина).

Основні завдання Конкурсу:

  • огляд успішних ініціатив залучення дітей і молоді М18;
  • публічне визнання досягнень і заохочення до подальших напрацювань щодо дитячої та молодіжної партиципації в Україні
  • сприяння суспільному та політичному визнанню участі М18.

Громадянська партиципація означає залучення до прийняття рішень, які впливають на життя кожного громадянина та суспільства в цілому, і спільну роботу для знаходження шляхів вирішення проблем громади.

Діти та молодь М18 не обов’язково є більш творчими, демократичними чи відкритими, ніж дорослі, але вони – інші, і вони привносять нові аспекти та перспективи в процеси прийняття рішень. Тому так важливо залучати дітей і підлітків, в ідеалі за підтримки дорослих, до опрацювання певних проблем і розробки власних проектів участі в житті громади.

За допомогою конкурсу проекту М18 «Разом ми можемо більше!» ми хочемо підтримати партиципацію дітей і молоді М18 Україні. Впевнені, що в різних куточках країни успішно здійснюється безліч волонтерських, екологічних, культурних, освітніх та інших ініціатив, спрямованих на формування активної громадянської позиції та залучення дітей і молоді. У рамках проекту ми запрошуємо всіх зацікавлених дітей і підлітків розробити та реалізувати власні проекти або поділитися успіхами вже здійснюваних ініціатив.

Умови участі в конкурсі-огляді:

  • Проекти є груповими – мінімум троє учасників М18 (діти і молодь, молодші 18 років).
  • Група М18 за наставництва дорослих (представників громадських організацій, освітян, батьків та ін.) розробляє і реалізує власну ініціативу, спрямовану на вирішення проблем місцевої громади чи задоволення своїх інтересів, які мають суспільне значення.
  • Група сама визначає тему, знаходить ресурси (спонсорів, волонтерів, залучає чи заробляє кошти тощо) і реалізовує проект, дотримуючись визначених критеріїв для партиципативних проектів (див. нижче)
  • Учасники знімають і монтують короткий відеоролик від 2 до 4 хвилин про свій проект, що і як було зроблено, який досягнуто результат, який суспільний ефект отримано.
  • Це коротке відео потрібно завантажити на www.youtube.com та надіслати посилання на перегляд на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. до 20 вересня 2019 р.
  • Конкурсні роботи приймаються до 20 вересня 2019 р.!

Оцінка проектів шляхом відкритого інтернет-голосування з 20 вересня до 1 жовтня 2019 р.:

Комісія з експертів з питань молодіжної партиципації до 1 жовтня перевірить проекти на дотримання загальних критеріїв партиципаційних проектів і визначить переможця.

Ще одного переможця в номінації «Приз глядацьких симпатій» буде визначено шляхом відкритого голосування.

Підсумки конкурсу

Переможців буде обрано за рішенням експертної комісії та результатами інтернет-голосування. Рішення буде оголошено до 5 жовтня 2019 р. Учасники обраних партиципативних проектів отримають запрошення представити їх на Київському дитячо-юнацькому форумі «М18 – Ми можемо більше!» 12 жовтня 2019 р.

  • Головна нагорода - групова участь у Київському дитячо-юнацькому молодіжному форумі «М18-Ми можемо більше!» та цінні призи від організаторів і спонсорів конкурсу.
  • Найкращі проекти увійдуть до електронного видання «Каталог кращих практик партиципативних проектів М18 в Україні», який надалі широко розповсюджуватиметься серед зацікавлених сторін.
  • Усі учасники конкурсу отримають сертифікати від організаторів.

Всеукраїнський конкурс-огляд партиципативних проектів для дітей і молоді М18 «Разом ми можемо більше!»Основні критерії для проектів

Ці критерії повинні бути враховані учасниками для того, щоб взяти участь в конкурсі-огляді і перемогти:

  • Демократичність: проект відповідає демократичним цінностям (визнанні прав дитини, відкритості, прозорості та ін.)
  • Рівність та інклюзивність: проект не є проектом тільки для «обраних» дітей, у ньому можуть взяти участь діти та підлітки, котрі ще не мають досвіду громадянської партиципації. Дівчата і хлопці мають однакові права та можливості. В проекті можуть брати участь діти і молодь з різних соціальних верств суспільства, різних шкіл, з різними здібностями і талантами.
  • Залучення дітей і молоді – якою мірою діти і молодь були залучені до розробки та впровадження проекту.
  • Добровільність: участь дітей і підлітків у проекті є добровільною.
  • Власна ініціатива: учасники самі вирішують, якій темі присвятити свій проект.
  • Вчасне виконання: проект на час проведення конкурсу або вже є реалізованим, або хоча б почав свою роботу і буде реалізований в задані строки до 20.09.2019 р.
  • Справедливість методів: у всіх учасників є можливість представити свої ідеї та реалізувати їх.
  • Прозорість і відкритість: учасники розуміють і можуть спостерігати за процесами, які викликала їх діяльність. Подальший перебіг запропонованих проектних пропозицій вони можуть перевірити.
  • Робота з громадськістю: залучення громадськості та засобів масової інформації є важливим компонентом для визнання та успішності проекту.
  • Вплив – якою мірою отримані результати є сталими та впливають на досягнення довгострокових цілей.

Ще раз основна інформація про конкурс-огляд партиципативних проектів:

  • Кінцева дата подачі робіт (відео-роликів): 20 вересня
  • Відео потрібно завантажити на www.youtube.com та надіслати посилання на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  • Інтернет-голосування та оцінювання конкурсною комісією: 20 вересня-1 жовтня 2019 р.
  • Оголошення результатів конкурсу – до 5 жовтня 2019 р.
  • Нагородження переможців: 12 жовтня 2019 р. під час Київського дитячо-юнацького форуму «М18 – Ми можемо більше!»

 

Контактна інформація: Ірина Іванюк, заступник голови Агенції розвитку освітньої політики Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. +38 (044) 456-0814

Go to top