Конкурс-огляд партиципативних проектів для дітей та молоді в Україні
«Ми можемо більше! – Сприяння громадянській партиципації молоді в регіонах України, Росії і Грузії»

Конкурс-огляд партиципативних проектів для дітей та молоді в УкраїніГромадянська партиципація означає залучення до прийняття рішень, які впливають на життя кожного громадянина та суспільства в цілому, і спільну роботу для знаходження шляхів вирішення проблем громади.

Діти та підлітки не обов’язково є більш творчими, демократичними чи відкритими, ніж дорослі, але вони – інші, і вони привносять нові аспекти та перспективи в процеси прийняття рішень. Тому так важливо залучати дітей і підлітків, в ідеалі за підтримки дорослих, до опрацювання певних проблем і розробки власних проектів участі в житті громади.

За допомогою проекту «Ми можемо більше!Сприяння громадянській партиципації молоді в регіонах України, Росії і Грузії» ми хочемо підтримати партиципацію дітей і підлітків в Україні. Для цього було проведено три майстер-класи для представників громадських організацій та вчителів з різних регіонів країни. Впевнені, що в різних куточках країни здійснюється безліч волонтерських, екологічних, культурних, освітніх та інших ініціатив, спрямованих на формування активної громадянської позиції та залучення дітей і молоді. В рамках проекту ми запрошуємо всіх зацікавлених дітей і підлітків розробити та реалізувати власні проекти або поділитися успіхами вже здійснюваних ініціатив.

Оголошуємо про Конкурс-огляд партиципативних проектів для дітей та молоді в Україні, який триватиме з 15 серпня по 10 жовтня 2016 р.

Умови участі в конкурсі-огляді:

Діти і підлітки за наставництва дорослих (представників НГО, вчителів, батьків та ін.) розробляють і реалізують власну ініціативу, спрямовану на вирішення проблем громади чи задоволення своїх інтересів, які мають суспільне значення. Група сама визначає тему, знаходить спонсорів і кошти і реалізує партиципативний проект, дотримуючись визначених для таких проектів критеріїв (див. нижче).

Щоб стати учасником конкурсу-огляду необхідно відзняти та змонтувати короткий промо-ролик від 2 до 4 хвилин про свій проект, що і як було зроблено, який досягнуто результат, який суспільний ефект отримано.

Це коротке відео потрібно завантажити на www.youtube.com та надіслати посилання на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. для громадської презентації та оцінювання до 10 жовтня. 

Оцінка проектів шляхом відкритого інтернет-голосування з 15 - 20 жовтня:

Комісія з експертів з питань молодіжної партиципації до 15 жовтня перевірить проекти на дотримання загальних критеріїв партиципаційних проектів і виставить їх на громадське голосування в інтернеті з 15 - 20 жовтня.

Шляхом відкритого голосування будуть обрані кращі партиципативні проекти, які отримають запрошення представити їх на Київському дитячо-юнацькому форумі «М18 – Ми можемо більше!» 29 жовтня в Київраді.

До 10 учасників найкращого проекту, який набере найбільшу кількість голосів в інтернет-голосуванні, буде подарована можливість освітньої поїздки в Берлін з 5.12 – 11.12. 2016 р.

Основні критерії для проектів

Основні критерії, які повинні бути враховані учасниками для того, щоб взяти участь в конкурсі-огляді і перемогти:

  • Демократичність: проект відповідає демократичним засадам і не несе в собі расистського або дискримінаційного характеру.
  • Рівність: проект не є проектом тільки для «обраних» дітей, у ньому теж можуть взяти участь діти та підлітки, котрі ще не мають досвіду громадянської партиципації. Дівчата і хлопці мають однакові права та можливості. В проекті можуть брати участь діти і молодь з різних соціальних верств суспільства, різних шкіл, з різними здібностями і талантами.
  • Добровільність: участь дітей і підлітків у проекті є добровільною.
  • Власна ініціатива: молоді люди самі вирішують, якій темі присвятити свій проект.
  • Серйозність підходу, прийняття та обходження: діти та підлітки сприймаються серйозно, як експерти з теми, яку вони обрали.
  • Спільне формулювання цілей: проект формується та планується разом з молодими учасниками.
  • Вчасне виконання: проект на час проведення конкурсу або вже є реалізованим, або хоча б почав свою роботу і буде реалізований в задані строки (до 31 грудня 2016 р.)
  • Справедливість методів: у всіх учасників є можливість представити свої ідеї та реалізувати їх в повній мірі.
  • Прозорість та відкритість: молоді люди розуміють та можуть спостерігати за процесами, які викликала їх діяльність. Подальший хід внесених ідей може бути ними перевірений.
  • Робота з громадськістю: робота з громадськістю є важливим компонентом для успішності проекту.

Ще раз основна інформація про конкурс-огляд партиципативних проектів:

  • Кінцева дата подачі робіт (відео-роликів): 10 жовтня
  • Відео потрібно завантажити на www.youtube.com та надіслати посилання на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  • Інтернет-голосування: 15 - 20 жовтня
  • Київський дитячо-юнацький форум та оголошення переможців: 29 жовтня
  • Головна нагорода - групова поїздка в Берлін: 5.12 – 11.12. 2016 р.

 

Контактна інформація: Ірина Іванюк, заступник голови Агенції розвитку освітньої політики Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. +38044 4560814

facebook

Go to top