17 жовтня 2015 р. в рамках Всеукраїнського проекту з громадянської освіти і політичного виховання «М18: ми можемо більше! Вибори для дітей та молоді» юні виборці, кому ще не виповнилося 18 років змогли взяти участь у голосуванні за кандидатуру міського голови.

Вибори М18 були проведені в формі імітаційної ігри «Місцеві вибори-2015: Я голосую за мера!» в Києві, Ірпені та Запоріжжі. Процес імітації виборів був максимально наближений до процесу проведення реальних виборів.

Основні результати голосування

м. Київ м. Ірпінь м. Запоріжжя

Таким чином, у проекті «М18: ми можемо більше! Вибори для дітей та молоді в Україні» працювало 20 виборчих дільниць. Участь у голосуванні взяли 3 626 виборців, молодших 18 років.

Результати М18 за віком

Важливо, що юні виборці М18 відповідально поставилися до прояву своєї громадянської позиції та усвідомили важливість свого голосу. Основний висновок участі у проекті не викликає сумніву: «Діти мають грати в політику сьогодні, щоб завтра політики не гралися ними!»

Основні результати проведення М18 за напрямками:

Як готувалися вибори День виборів Політичний креатив Подяка мережі М18

«М18» Ми були першими!

Благодаря этому проекту я встретила много хороших и прекрасно мыслящих людей.

Благодаря этому проекту я встретила много хороших и прекрасно мыслящих людей, вместе с которыми мы достигли невероятного и дали возможность молодым, здравомыслящим людям веру в то, что они могут достигнуть всего, чего пожелают, им нужна лишь вера и целеустремленность. Я голосовала за Карплюка, поскольку он единственный кандидат в мэры, которого я вообще знаю со списка и так же то, что он сделал для Ирпеня и нашей школы. Построил парки и поменял нам окна, возможно для кого-то это мелочи, но для меня - он сделал больше чем другие кандидаты.

Вікторія Федоренко, 16 років

Благодаря М18, я поняла, что такое настоящая команда!

Выборы «М 18» очень сильно повлияют на будущее не только нашего города, а еще и на будущее всей Украины. Когда нам рассказали, что в нашей школе будут проходить выборы у меня, появилось желание не только принять участие в голосование, а еще и вложить частичку себя в М18) это очень большой опыт, новые и незабываемые эмоции! Благодаря М18, я поняла, что такое настоящая команда! На мне, как и на других участников была большая ответственность и это придает сил работать! Я получила очень большой кайф, от проекта М18! Я верю, что подобные выборы будут распространенные по всей Украине. Все началось именно с нас! Очень классно знать, что каждый из участников стал частичкой истории, что именно мы те люди, с которых все началось! Именно мы - наше будущее!!! Я думаю, этот проект достигнет больших успехов! И все узнают, что молодёжь имеет свое мнение и оно тоже должно учитываться!

Саша Філатова та Ліза Кузьменко, 16 років

М18 - чудовий приклад важливості молоді у виборі свого майбутнього.

М18 - чудовий приклад важливості молоді у виборі свого майбутнього. Дізнавшись про цей проект, більше почитала про кандидатів у мери ,що раніше ніколи не робила. Кожен з нас відчув відповідальність вибору. Для першого разу це був гарно організований захід , кожен мав своє завдання і діяв за планом. Тобто все це можливо, варто тільки повірити у здатність молоді будувати своє життя, обирати дійсно гідний уряд, який буде розвивати країну, а не «вбивати» її.

Катерина Ганіна, виборець

Завдяки «М-18» я усвідомила усю відповідальність виборів.

Новина про те, що участь у виборах, їх організації можуть приймати підлітки, здивувала багатьох людей! Думка оточуючих поділилася на тих хто підтримував цей проект, і тих, хто негативно сприйняв зміни. Але це лише імітаційна гра, щоб довести, що молодь теж має свою думку, має нові ідеї щодо розвитку міста. Завдяки «М-18» я усвідомила усю відповідальність виборів, мала змогу попрацювати у виборчій комісії. Також, за короткий строк, ми створили міцну команду, де я знайшла нових друзів. Дуже вдячна засновникам цього проект! Сподіваюсь, що у наступних виборах візьме участь більше підлітків!

Анастасія Пугач, член виборчої комісії

Go to top